euroturknews


Prof. Dr. Mustafa Güçlü


Facebookta Paylaş









Can boğazdan...
Tarih: 11-04-2016 10:06:42 Güncelleme: 05-03-2017 20:06:00


Can boğazdan gelir ancak bu, sağlıklı bir sindirim sitemine sahip olabilmemizle mümkün. Ve can hiçte beklemediğimiz bir anda yine geldiği yer olan boğazımızdan ve de hiç beklenmedik bir şekilde çıkar gider, eğer insan vucudunda bağırsak dediğimiz organların ne olduklarını bilmez ve fonksiyonlarını anlamak istemezsek bu kaçınılmaz sonda bizi hoş olmayan sürprizlerin beklediğini hiç unutmamamız gerek.

Vücudumuzda bir sürü organ varken aslında bizi hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminizin en büyük koruyucusunun bağırsaklarımız olduğunu, bağırsaklarımız ne kadar sağlıklı olursa genel sağlık durumumuzun da o kadar iyi olacağını biliyor muydunuz?
Bağışıklık sisteminin önemli unsurlarından biri olan bağırsakların ve bağırsakların en büyük desteği probiyotiklerin hayatımızdaki yeri ve önemi nedir bunu bilmemiz sağlığımız açısından oldukça önemli.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN DİREĞİ: BAĞIRSAKLAR

Erişkin bir insan bağırsaklarında ortalama 100 trilyon faydalı bakteri ve mantar bulunmaktadır,"Bunu düşününce bağırsak savunma sisteminin ne kadar aktif olduğunu anlayabiliriz. Bağışıklık sistemini korumak için zaten programlanmış hücrelerimiz vardır. Ancak yine de bu sistemi korumak için beslenmemize çok dikkat etmemiz gerekir. Dengeli beslenmek, enginar, yoğurt, domates, havuç ve brokoli gibi besinleri sıklıkla tüketmek bağışıklı sistemimizi güçlendirir. Temel besingruplarımız olan süt ve süt ürünleri, et ve balık, sebze ve meyveler ayrıca tahıllar günde en az 3 ana, 3 ara öğünde yeterli miktarda tüketmelisiniz. Unutulmamalıdır ki lifli gıdalar sağlıklı bir bağırsak için vazgeçilmezdir"
Bağırsakları sağlıklı tutmanın, özellikle iltihabi bağırsak hastalıklarına ve yüzde 95 polip denilen et benlerinin neden olduğu bağırsak kanserine karşı dirençli olmaya o kadar faydalı olduğunu belirten Dr. Güçlü, "Gastrointestinal sistem ortalama 8 metredir ve bütün sistem bağışıklık hücreleri ile kaplıdır. Sayıları yaklaşık olarak 400'ün üzerinde olan bu bakteriler ve mantarlar normal bağırsak florasını oluştururlar. İlaçlar özellikle antibiyotikler, bakteriler, virüsler, toksinler ve normal olmayanbağırsak florası bağırsağa zarar verir. Ayrıca hastalıklarda kullanılan antibiyotiklerin faydaları olduğu gibi yan etkileri de çoktur. Antibiyotikler kemik iliği depresyonundan tutun da bağırsak florasını bozmaya kadar birçok yoldan bağışıklık sistemini etkilerler"
PROBİYOTİK NEDİR?
yeterli miktarda tüketildiğinde insan sağlığına faydalı mikroorganizmalara "probiyotik" denilir, Probiyotiklerin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesindeki katkıları ise şunlardır.
"Bağışıklık sistemini güçlendirmek, bazı vitaminlerin sentezini yapmak (K vitamini,B12, Biyotin, Niasin gibi), bağırsak duvarını zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak, toksinlerin kana geçişini engellemek, iltihabi hastalıkların oluşumunu engellemek, kanser gelişimini önlemek, ishal ve kabızlığı düzeltmek gibi birçok faydaları vardır. Ayrıca bizim prebiyotik dediğimiz lifli gıdalar bazı faydalı mikroorganizmaların çoğalmasını sağlamasının yanı sıra aktivitesini de uyarırlar.Kanser gelişimi, iltihabi hastalıklar ve alerjik hastalıklar gibi birçok hastalığa karşı koruyucudur. Özellikle kış aylarında daha çok probiyotik tüketimi bağışıklık sisteminizi güçlendireceği, toksin ve alerjen maddelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlayacağı için hastalıklara özellikle gastroenterit ve kolitlere karşı daha dirençli olursunuz. İshal, kabızlık gibi bağırsak hastalıklarının önlenmesinde ve iltihabi bağırsak hastalıklarında çok önemli destek oluştururlar."

Doç. Dr. Mustafa GÜÇLÜ
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı


Yazının devamını okumak için lütfen üye girişi yapın



Bu yazı 6096 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARŞİVİ
http://www.google.com
HAVA DURUMU
HABER ARA
YUKARI